Atraktivna lokacija za dobar provod, ugodan ambijent i bogatu gastro ponudu

0
1900

Jezero Modrac nastalo je 1964.godine izgradnjom brane na rijeci Spreči. Najvećim dijelom nalazi u općini Lukavac i jednim dijelom općina Tuzle i Živinica.
Dugo je oko 12 kilometara. Obalski pojas jezera je oko 32 kilometra. Prokosovići su udaljeni od Lukavca oko 6 kilometara.

Jezero Modrac za ljetnih mjeseci atraktivna je lokacija za turiste, a ovaj biser u blizini Lukavca posebno je lijep zimi kada ga okuje led.

Čarobni su prizori ovog jezera snimljeni iz vazduha. Sve je bijelo i čisto, čvrst led kao da oduvijek zauzima ovaj lijepi prostor.

Neslužbeno u maju, a zvanično prvog dana juna, počinje turistička sezona na jezeru Modrac, najvećoj vještačkoj akumulaciji u našoj zemlji, površine oko 17 hiljada kvadratnih metara, sa bogatstvom koje se procjenjuje na stotinu miliona kubika vode. Jezero je nastalo prije skoro četrdeset godina, kada je na stotine privatnih kućica I dosta obradive zemlje, potopljeno da bi se obezbijedila voda za potrebe industrije najačeg privrednog bazena u BiH.

Akumulacijom danas gazduje Vodoprivredno preduzeće “Spreča”, a resurske na različite načine i s različitim uspjehom, koriste opštine Tuzla, Živinice i Lukavac.
Ova posljednja, ujedno, ima na raspolaganju 21 kilometar obale jezera, od ukupno 32 kilometra koliko je obalski pojas dugačak, dok Tuzli pripada šest, a Živinicama pet kilometara.

Za Lukavac se godinama govorilo, kao i za Zenicu, da je grad “teške i prljave industrije”, a u posljednje vrijeme ovaj grad, bolje rečeno njegov dio obale jezera Modrac, sinonim je za bosanski turizam.


Prema raspoložicim podacima nigdje u BiH, na tako malom prostoru, nije skoncentrisano toliko ugostiteljskih i turističkih objekata, kao u Lukavcu. Od 1995. godine do danas, izgradnjeno je na desetine različitih objekata a sve to na svega kilometar i po obale jezera koje, upravo po mogućnostima za ljetni odmor i zabavu, nazivaju – bosanskim morem.

Projekat sufinansiran od strane Turističke zajednice TK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here