Banovići

0
1176
Općina Banovići se nalazi na obroncima planine Konjuh. Gradsko naselje Banovići izgrađeno je na obalama rijeke Litve, na prosječnoj nadmorskoj visini od 332 m. Najstarije poznato naselje na ovim prostorima je pronađeno na brdu Gradina i ono prema ostacima materijalne kulture datira iz prapovijesti. Porijeklo imena centralnog naselja otkriva stećak u Banović selu koji pored ornamentike i uklesanog ljiljana, sadrži i natpis bosančicom.
Osim u Banovićima koji su pripadali župi Dramešin, pronađeno je više nekropola stećaka Stražba, Draganja i Treštenica. Pod ovim imenom župa i naselje se spominju i u turskim izvorima.
Općina Banovići ima povoljne uslove za razvoj lovnog turizma na obroncima planine Konjuh i ribolovnog na više planinskih rječica: Oskova, Krabanja, Zlača i Studešnica. Planinski motel «Zlaća», udaljen 12 km od centa Banovića je jedan od najboljih planinsko rekreativnih centara Tuzlanskog kantona. Planinska kućica «Zobik» je poznata svim ljubiteljima prirode širom Bosne i Hercegovine. U selu Pribitkovići nalazi se interesantan pećinski kompleks «Borovac» bogat pećinskim nakitom.
Veliki broj planinskih kuća smještenih u najljepšim predjelima Konjuha predstavljaju posebnu atrakciju i pogodnost za izlete. Mjesto koje privlači veliki broj izletnika jeste Zelemboj. Do izletišta se može stići autom sa Marinog brda. Izletište je naročito posjećeno 2. januara kada veliki broj zaljubljenika u prirodu tradicionalno izlazi na ovo mjesto.
Pored planinskih riječica i pritoka na području općine stvoreno je i egzistira nekoliko vještačkih jezera koja se odlikuju pristupačnošću i čistom vodom. To su prije svega Breštica i Ramičko jezero. Ova jezera su atraktivna kako za kupače tako i za ribolovce.
Banovićka sela takođe imaju svoju turističku ponudu. Pored „Gradine“ u Tulovićima i stećka u Banovići selu, u pribitkovićima 12 km od grada nalazi se pećina Puzavac. Sama pećina u potpunosti nije ispitana, a bogata je pećinskim nakitom
SHARE
Previous articleŽivinice
Next articleKladanj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here