Bh. malinarima predstavljene mogućnosti izvoza u Njemačku i Francusku

0
303

Prezentacija „Tržišni segmenti i kanali prodaje zamrznute maline na tržištima Njemačke i Francuske“ održana je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH kako bi se izvoznici maline upoznali o dosadašnjim aktivnostima i da im se približe tržišni segmenti i kanali prodaje svježe i zamrznute maline na tržištima Njemačke i Francuske.

Prezentacija je razultat istraživanja koje je VTKBiH provela krajem 2020. među izvoznicima bobičastog i jagodičastog voća za potrebama usluga promocije izvoza. To istraživanje je pokazalo da firme imaju najveći interes za njemačkim i francuskim tržištem.

U prezentaciji je kazano kako je i njemačko i francusko tržište svježeg jagodičastog i bobičastog voća jako veliko i u konstantnom porastu te da su tu velike prilike za bh. izvoznike. Naime EU uvozi oko 71 posto svjetskih potreba, dok je Njemačka najveći svjetski uvoznik, a Francuska se nalazi na trećem mjestu. 

Bosna i Hercegovina oko 47 posto svog izvoza ostvari u Srbiju i kazano je kako je možda tu prilika za bh. izvoznike malina kako bi svoje proizvode izvezli direktno na tržište Njemačke ili Francuske, a vidljivo je da su mogućnosti velike.

Iz tog razloga Vanjskotrgovinska komora BiH je prisutnima  također identificirala listu potencijalnih kupaca na navedenim tržištima svježe i zamrznute maline, saopćeno je iz te institucije. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here