Delegacija MMF-a nakon susreta sa Novalićem: Značajan napredak na svim poljima

0
1349

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodio šef Misije ove međunarodne finansijske institucije za BiH Nadeem Ilahi.
 
Ova misija boravi u BiH u sklopu redovnih konsultacija o ekonomskim kretanjima i perspektive u okviru razgovora o politikama za zaključivanje drugog pregleda Proširenog aranžmana. 
Federalni premijer Novalić upoznao je Ilahija sa ključnim mjerama ekonomske politike koje je Vlada poduzela od početka mandata i u aktuelnom trenutku, te perspektivama za donošenje novih.
 
Među najvažnijim mjerama naglasio je neophodnost donošenja Zakona o porezima i doprinosima i Zakona o porezu na dohodak.
 
Od većih postignuća istakao je stabilizaciju Fonda PIO/MIO u kojem je deficit sa 229 miliona KM smanjen na 108 miliona konvertibilnih maraka iako je u kratkom periodu zabilježen porast broja penzionera za oko 25.800. Nadalje, zabilježena je stabilizacija stanja u javnom sektoru, poput uprave i obrazovanja, te u javnim preduzećima, rudnicima i Željeznicama FBiH.
 
Evidentan je i rast broja uposlenih za 35.280, bruto društvenog proizvoda za 3,4 posto u jednoj godini, indeks industrijske proizvodnje od 109,6, od čega je porast naprimjer u turizmu od 15,18 posto, rast izvoza od 17 posto, a pokrivenost uvoza izvozom je sa 54 povećana na 58,6 posto.
 
Prvi put do sada zabilježen je rast broja zaposlenih u februaru ove godine, kada je obično bilježen pad, a broj nezaposlenih je smanjen za 41.900 osoba.
 
Konstatirano je da je zabilježen rast svih strukturalnih parametara i da su reformske mjere dale značajne rezultate, ali da približavanjem općih izbora gube na intenzitetu.
 
– S Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Međunarodnom finansijskom korporacijom smo razradili najbolje mogućnosti plasmana sredstava koja budu prikupljena putem akciza, od čega je deset feninga po litru predviđeno za gradnju autocesta i pet feninga za ostale ceste, rekao je federalni premijer, detaljno upoznavši Ilahija sa planovima i mogućnostima izgradnje Koridora Vc, za koji je naveo da bi mogao biti potpuno završen u narednih šest, sedam godina.
 
– Zadivljen sam ovim pokazateljima. Vidim značajan napredak na svim poljima. Sa ovog sastanka odlazim pun nade i optimizma – rekao je Ilahi. 
 
Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi.

poduzetnički.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here