Kladanj

0
1444
Kladanj se prostire dolinom rijeke Drinjače, u podnožju planine Konjuh. Naselje – grad Kladanj je smješten na putu Županja-Tuzla- Sarajevo.
Prirodno naslijeđe Općine Kladanj je posebna priča za sebe, rijetka su mjesta kao što je planina Konjuh gdje je priroda bila tako izdašna i darovala joj sve što je čini primamljivom i prihvatljivom svima sportistima, rekreativcimai sima onima čija su čula željna uživanja i spokoja u prirodnim ljepotama.
Ogromno prirodno bogatstvo planine Konjuh u kojemu dominiraju prekrasne pejzažne vrijednosti, bogatstvo vodotoka gdje se izdvaja nadasve čuvena “Muška voda” koju je u 17. vijeku čuveni turski putopisac Evlija Čelebija nazvao “izvorom mladosti“, neprevaziđeni spelološki objekti, nadaleko čuvena “Djevojačka pećina” te bogata nakitom i sigurno najljepša u BIH “Bebravska pećina” te kao rijetko gdje, na relativno malom prostoru zastupljenost bogatstva flore (zaštićene biljne vrste – lincura, sunovrat) i faune (zaštićene životinjske vrste – tetrijeb, mrki medvjed, kozorog).
SHARE
Previous articleBanovići
Next articleKalesija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here