Malim i srednjim poduzećima u FBiH 2,4 milijuna KM

0
324

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo je u petak u Mostaru ugovore s 81 pravnim subjektom s područja Federacije BiH u sklopu grant programa “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća” za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 2.382.436 KM, a provedbom ovog projekta planirano je zapošljavanje 263 radnika.

Vlada Federacije BiH osigurala je sredstva za realizaciju ovog programa u skladu s potpisanim sporazumom sa Svjetskom bankom, a u okviru Projekta oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima u BiH .

Stručni savjetnik za poduzetništvo Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta  Adis Fajić kazao je kako je po raspisanom javnom natječaju za odabir korisnika grant sheme ukupno podnesena 291 prijava, od čega je Ministarstvo uspješno ocijenilo njih 143.

– S obzirom na ograničenja s aspekta proračuna projekta, danas prisustvujemo potpisivanju ugovora s prvorangiranim 81 korisnikom – kazao je Fajić.

Inače, od njih 81, 21 projekt pripada oblasti metaloprerade, po 15 ih je iz oblasti drvoprerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda, te proizvodnje proizvoda od plastičnih masa, devet iz oblasti obrade tekstila, obuće i kože, pet iz oblasti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih građevinskih materijala i jedan iz oblasti proizvodnje električne opreme.

Po njegovim riječima, cilj ove podrške je da se potaknu mala i srednja poduzeća i obrti s aspektom unaprjeđenja njihove sposobnosti za inoviranjem i razvojem novih poslovnim modela kako bi se tržišno prilagodili vremenu korone.

Fajić je ocijenio kako će se ovim projektom unaprijediti sposobnosti firmi da se prilagode i inoviraju svoj poslovni model kako bi se tržišno prilagodile tijekom razdoblja post Covid-a.

– Grand shema obuhvaća dvije prioritetne oblasti. Prva je tehnološko unaprjeđenje, odnosno unaprjeđenje tehnoloških procesa, implementacija digitaliziranih rješenja u poslovanju, dok je na drugoj prioritetnoj oblasti promocija proizvoda na tržištu, odnosno otvaranje novih kanala komunikacije s posebnim naglaskom na digitalni marketing – pojasnio je Fajić.

Naveo je kako je ukupna vrijednost podnesenih projekata negdje oko 8 600 000 KM, od čega su mala i srednja poduzeća osigurala vlastito financiranje u iznosu nešto manjem od 6 milijuna maraka.

– Direktan učinak implementacije ovog projekta je generiranje nova 263 radna mjesta – istaknuo je Fajić. 

Pojasnio je kako su maksimalni pojedinačni iznosi u visini od 35 tisuća KM, dok donji prag nije definiran.   

Kada je riječ o korisnicima grant programa, njih 20 dolazi iz Zeničko-dobojske županije, 13 iz Tuzlanske, 12 iz Srednjobosanske, 10 iz Hercegovačko-neretvanske, devet iz Unsko-sanske, po šest iz Kantona Sarajevo i Zapadnohercegovačke županije, tri iz Hercegbosanske i dva korisnika iz Posavske županije. Rok za provedbu projekta je 10 mjeseci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here