Planinski dom Lipici Srebrenik, čist zrak, prelijep pogled i dobra hrana

0
933
  • Na zapadnim obroncima Konjuha nalazi se planinarski dom Javorje koji je dobio ime po planinskom gremenu koji se uzdiže odmah iznad njega i čiji je najviši vrh Bandera(1207m).Dom ima 30 ležajeva i vlasništvo je planinarskog društva Konjuh iz Tuzle.

Uobičajeni pristup domu je markiranom stazom iz Stupara na putu Tuzla- Sarajevo.Drugi mogući pristup domu je automobilom ili autobusom do zaseoka Goletići od kojeg se potom pješači 4 km do doma.

Planina Konjuh se nalazi na sjevero-istoku Bosne i Hercegovine.Izdiže se neposredno iznad rudarskog naselja Banovići koje je poznato po rudnicima uglja. Guste četinarske i listopadne šume,bistri potoci,sunčani proplanci pružaju izuzetno lijepe uslove za izlet,lov,ribolov i planinarenje.
Jedna je od rijetkih ocuvanih dragulja prirode u Bosnii Hercegovini za Planinarska udruženja i ljubitelje prirode.

Ovo je jedna od rijetkih bosanskih planina, koja još uvijek odolijeva ljudskoj nezasitoj potrebi da uništi sva prirodna bogatstva. Vlada TK je u februaru 2009.godine donijela zakon kojim se dio planine Konjuh proglašava zaštićenom zonom, čime će se u velikoj mjeri doprinjeti očuvanju ovog prirodnog dragulja i unaprijediti turistički potencijal tuzlanskog kantona kao i cijele Bosne i Hercegovine.

Pored planinskog doma Javorjeplanina Konjuh raspolaže sa nizom destinacija za odmor i rekreaciju kao što su Varda, Stupari i sl.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here