Porezna uprava Federacije BiH poziva porezne obveznike da do 31. decembra ove godine izvrše plaćanje svojih dospjelih poreznih obaveza

0
1049

Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) pozvala je porezne obveznike da do 31. decembra ove godine izvrše plaćanje svojih dospjelih poreznih obaveza i da toj upravi dostave zakonom propisane prijave.

– Blagovremenim i urednim izvršavanjem svojih obaveza izbjeći ćete plaćanje zateznih kamata, koje se za svaki dan kašnjenja plaćaju po stopi od 0,04 posto, odnosno 14,6 posto na godišnjem nivou – navode iz PUFBiH.   

Porezne obveznike podsjećaju da poslovanjem u skladu sa zakonom neće biti izloženi riziku plaćanja kamata i izricanja visokih kazni i to za neprijavljivanje radnika do 100.000 KM, za neplaćanje poreza na dobit do 100.000 KM, za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000 KM, za neizdavanje računa do 30.000 KM, za neplaćanje doprinosa do 5.000 KM, te za zabranu obavljanja djelatnosti i pečaćenje objekata.

Cilj Porezne uprave FBiH, kako se ističe u saopćenju za javnost, nije sankcionisanje i kažnjavanje poreznih obveznika, niti će to ikada biti. Cilj je da svaki porezni obveznik ispunjava svoje obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika i da za svaku uslugu izda račun.

– Porezna uprava FBiH želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. Plaćanjem poreza gradimo bolju budućnost u kojoj ćemo imati socijalnu sigurnost, kvalitetno zdravstvo, bolje obrazovanje i sigurnu penziju – saopćeno je iz PUFBiH.

poduzetnicki.ba / FENA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here