Posjetite tvrđavu za koju se vežu brojna historijska i narodna predanja

0
1117

Stari grad Srebrenik je tvrđava koja se nalazi iznad istoimenog grada, sjeverno od Tuzle, na prostoru nekadašnje župe Usora koja je tokom srednjeg vijeka bila poprište stalnih sukoba Bosne i Ugarske, a od 15. vijeka i Osmanskog carstva. Smještena je na usamljenoj kamenoj stijeni i jedini način ulaska u nju je drveni most koji preko provalije povezuje samu stijenu s ostatkom uzvisine.

 

Tvrđava je sastavljena od tri povezana dijela s četiri kule i manjim dvorcem. Odavde je 15. februara 1333. godine ban Stjepan II Kotromanić, stric Tvrtka I Kotromanića, prvog kralja srednjovjekovne Bosne, bosančicom pisao povelju Dubrovčanima kojom se, radi određenih ustupaka, odriče Stona i Pelješca. Iako prvi pisani dokumenti o drevnom Srebreniku datiraju od prije 683. godine, grad je sagrađen i prije toga, samo se ne zna pouzdan datum gradnje.

Ovo je svima bilo interesantno mjesto i mnogi su ga nastojali osvojiti. Pod Srebrenikom je Tvrtko dobio svoju prvu veliku bitku u septembru 1363. godine nad ugarskim kraljem Lajošem. On je ovdje doživio težak poraz i tom prilikom, ne zna se da li je bilo u bijegu ili nekim drugim okolnostima, izgubljen je ugarski državni pečat. Poslije te pobjede Tvrtko je učvrstio svoju poziciju bana, ali i položaj u porodici i među krupnom vlastelom.

 

Grad je nebrojeno puta bio u posjedu ugarske i bosanske vojske pošto se nalazio na „vratima Bosne“, odnosno na prelazu iz ravničarskog u planinski rejon Bosne. Godine 1464. Ugari prodiru u sjeveroistočnu Bosnu i formiraju Srebreničku banovinu. Što se tiče zauzimanja Srebrenika od Osmanlija, spominju se dvije verzije, a prema jednoj, Srebrenik je s Teočakom osvojen 1512. godine, dok se prema drugoj to desilo devet godina poslije.

Uz ovu tvrđavu vežu se brojna historijska i narodna predanja, pa je tako zanimljiva priča o osmanlijskom zauzimanju Srebrenika. I ovdje postoje različiti zapisi i kazivanja, te se u jednoj verziji spominje da su se uz vanjske zidine osmanski vojnici ljestvama popeli do kule, a u drugoj da je osmanska vojska bila brojnija i nadmoćnija, ali su branioci Srebrenika bili mudriji. Oni su, kaže predanje, konje potkovali naopako i tokom noći su tiho napustili grad, tako da su tragovi kretanja ukazivali na dolazak, pa su protivnici mislili da im je stiglo pojačanje i dugo se nisu usuđivali napasti.

Danas je Stari grad Srebrenik nezaobilazna destinacija svih zaljubljenika u historiju srednjovjekovne Bosne, a turisti dolaze iz cijele Evrope. Osim u historijskim momentima, posjetitelji Srebrenika mogu uživati u izuzetno bogatoj gastronomskoj ponudi, a u svojoj ponudi ističe se hotel Park koji nalazi se u centru grada, uz magistralni put Tuzla-Orašje.

Projekat sufinansiran od strane Turističke zajednice TK

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here