Premijer Hodžić učestvovao na naučnoj konferenciji „Ekonomija integracija“

0
414

U organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je otvorena sedma po redu međunarodna naučna konferencija „Ekonomija integracija“. U fokusu ovogodišnje konferencije, koja će biti održana od 2. do 4. decembra bit će ekonomski odgovor i oporavak u odnosu na krizu uzrokovanu pandemijom Covid-19.

Šarolik sadržaj aktivnosti koje uključuju plenarnu sesiju i panele u okviru Biznis foruma, naučne sesije, specijalnu i studentsku sesiju nastojanje su da akademska zajednica ponudi odgovore na trenutnu situaciju u kojoj smo se našli.

„Pandemija je okolnost koja je zadesila cijeli svijet i koja se kroz svoje posljedice reflektira na globalne ekonomske procese. Upravo iz toga proizlazi i zadatak ovogodišnje naučne konferencije ICEI, da pomogne u kvalitetnijem razumijevanju izazova s kojim se suočavamo i ponudi adekvatne odgovore“, rečeno je tokom otvaranja Konferencije.

Svečanosti otvorenja ove konferencije danas je prisustvovao i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

„Izlaz iz pandemije bit će različit za različite zemlje i pred ukupnom ekonomskom naukom su snažni izazovi. Možda nikada nisu bili složeniji nego sada. Zbog toga svim učesnicima ove konferencije treba odati poštovanje i zahvalnost što ćete se na ovaj ili onaj način upustiti u raspravu o tome kako dijagnosticirati, kako razumjeti promjene i kako da se ekonomska nauka nosi sa ovim promjenama i da li će se i ona sama mijenjati. Vjerovatno je to ključni odgovor. Kako će se mijenjati i obrazovanje? Sve je to veliki teret na učesnicima ove konferencije“, rekao je danas premijer Hodžić i dodao da je konferencija pokazatelj i da se kriza i rizik istovremeno mogu poimati i kao izazovi i mogućnosti, te u skladu s tim i poticaji za nove poslovne poduhvate.

„I  Vlada Tuzlanskog kantona je, u svom dosadašnjem radu, pokazala da kriznu situaciju, počev od očuvanja stabilnosti budžeta, pa do borbe protiv korupcije, uistinu doživljava kao izazov“, zaključio je premijer Hodžić.

U okvirima Konferencije planirano je i održavanje biznis foruma COVID – 19 i utjecaj na privredu: Mogućnosti ekonomskog oporavka i transformacija. Partner u organizaciji ove panel diskusije je Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, a panelisti će biti ministar privrede TK Mevludin Hodžić, direktorica Centralno grijanje d.d. Nermina Babajić, vlasnik i direktor kompanije Termoglas d.o.o. Mehmed Alispahić, te suvlasnik i izvršni direktor kompanije H&H Inc d.o.o. Senad Karić. Moderator ove diskusije bit će pomoćnica ministra za razvoj Erna Kusturica.

Na kraju svog obraćanja premijer Hodžić se predstavnicima Univerziteta u Tuzli i Ekonomskog fakulteta zahvalio na organizaciji ovog naučnog skupa, a učesnicima zaželio da Kongres rezultira naučnim i stručnim uspjehom.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here