U centru Beča isključivo električni autobusi

0
949

Bečko preduzeće za gradski saobraćaj “Wiener Linien” nastavlja razvijati elektromobilnost, te će krajem 2018. godine staviti u promet ukupno sedam električnih autobusa dugih po dvanaest metara.

Kako se navodi iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča Eurocomm-PR Sarajevo, već od 2013. u centru Beča mogu se susresti isključivo električni autobusi.

Model vozila od sedam metara dužine proizvođača Rampini i Siemens pokazao se uspješnim u austrijskoj metropoli, nakon čega je uslijedila ponuda za dvanaestmetarska električna vozila.

U prvoj polovini decembra 2017. godine preduzeće “Wiener Linien” je objavilo da je Rampini pobijedio na konkursu za ponudu sedam vozila standardne dužine.

– Nova vozila visine 3,5 m biće u prometu u širem centru na liniji 4A, a tokom sljedeće godine će zamijeniti postojeće električne autobuse. Punjenje baterija odvijati će se na zadnjoj stanici za šta će trebati šest minuta. Poput prethodnih modela, novi autobusi nemaju čisto električni pogon, nego se energija nastala pri kočenju ponovo vraća u punjač. Računamo sa do 25 posto energije kočenja – kazao je direktor “Wiener Linien” Günter Steinbauer.

Električna energija će također omogućiti grijanje i klimatizaciju vozila koje će moći primiti 63 putnika i jedna dječija ili invalidska kolica.

Prema podacima, 85 posto putnika u Beču se vozi u električnim vozilima (metro, tramvaj, električni autobus).

aktuelno.ba / FENA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here