U pogonu tjestenina prehrambene industrije „Klas“ iz Sarajeva, u srebreničkom naselju Klisa svaki dan proizvedu 400 kg rahat lokuma

0
1024

U pogonu tjestenina prehrambene industrije „Klas“ iz Sarajeva, u srebreničkom naselju Klisa nedavno je počela proizvodnja tradicionalnog bosanskohercegovačkog proizvoda rahat lokuma. U procesu proizvodnje rahat lokuma u Srebrenici zaposleno je deset osoba.

Sedin Hasanović, voditelj programa proizvodnje, kaže da je u procesu proizvodnje zaposleno deset osoba, te da se svaki dan proizvede 400 kilograma rahat lokuma.

”Trenutno je uposlenih deset osoba. Nadamo se da će ih u budućnosti biti još zaposleno. Mi ovdje proizvodimo tri vrste rahat lokuma i to sa okusom ruže, oraha i miks. Zadovoljni smo poslom. Uposleni vrijedno rade. Sretni smo da imamo priliku da radimo. Proces proizvodnje je na najvišem nivou, jer rade vrijedni mladi ljudi kojima je cilj da žive i rade u Srebrenici, a opremljeni smo savremenom opremom. Svi uposleni su prošli obuku prije nego što smo počeli raditi”, rekao je Hasanović. 

Lejla Suljić istakla je da je sretna da što je dobila priliku da radi i zarađuje za svoju porodicu.

”Majka sam troje djece. Sretna sam da mogu da radim i od svog rada školujem svoju djecu. Mi smo ovdje dobar kolektiv, dobar tim koji se odlično slaže, i zaista nije teško raditi. Pored toga imamo i odlične uslove za rad. Sretni dolazimo na posao, a lijepo je čuti i znati da se jedan od najboljih bosanskohercegovačkih proizvoda koji je nezamjenjiv u našim kućama proizvodi baš u Srebrenici, i da smo mi dio te priče”, kazala je Suljić. 

Ademir Avdić je, takođe, uposlenik Klasovog pogona u Srebrenici. I ovaj mladić kaže da mu je drago da je dobio priliku da radi. 

”Sretan sam naravno. Uslovi su dobri. Mi radimo, dobro se slažemo, i rezultati se vide. To je ono najbitnije, da smo svi zadovoljni”, poručio je Avdić. 

Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga, rekao je da otvaranjem radnih mjesta žele pomoći Srebreničanima i Podrinjcima. 

“Želimo pomoći ovom gradu, i dati svoj doprinos njegovom razvoju. Rahat lokum je jedan od najtraženijih brandova Klasove bosanske kuhinje. Osim prodaje na domaćem tržištu Klasov Rahat lokum će se izvoziti na inozemna tržišta. Naš cilj je da pored ovih 10 radnih mjesta uskoro dobijemo 10 novih, i tako dalje, do formiranja uvjeta za pokretanje fabrike jednoga dana. Srebrenica je to zaslužila. Vrijednost projekta iznosi 176.000 KM, a proizvodi pogon se prostire na oko 300 kvadratnih metra. Riječ je o proizvodima vrhunske kvalitete koji promoviraju bosanskohercegovačku tradiciju na jedan poseban način. Uprava Klasa je posebno ponosna na činjenicu da će ovim projektom osigurati radna mjesta mladim ljudima, tačnije onoj kategoriji koja najviše razmišlja o napuštanju BiH“, izjavio je Hrvić. 

poduzetnicki.ba/federalna.ba/AA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here