Zajednička posjeta Saudijskoj Arabiji otvara vrata za unaprednije veze na ekonomskom planu

0
910

U okviru zvanične posjete zajedničke delegacije zvaničnika i privrednika iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Kraljevini Saudijskoj Arabiji upriličen je susret s princem Sultanom bin Selmanom bin Abulazizom Al Saudom.

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodi zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, dok je na čelu delegacije Srbije potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, a posjeta 29. i 30. januara  realizira se na poziv princa Sultana bin Selmana bin Abdulaziza, predsjednika Generalnog komiteta za turizam i nacionalno nasljeđe.

Princ Sultan bin Selman bin Abulaziz je iskazao dobrodošlicu zajedničkoj delegaciji i izrazio svoje nadanje da će delegacija ostvariti očekivane rezultate putem zajedničkih projekata koji će doprinjeti unaprijeđenju odnosa između Kraljevine Saudijske Arabije i dvije prijateljske zemlje.

Princ je izrazio svoje uvažavanje delegacijama vlada dviju zemalja koje su prihvatile njegov poziv kao i na njihovom entuzijazmu kada su predložili zajedničku posjetu ekonomske delegacije Kraljevini Saudijskoj Arabiji, ukazujući da je Kraljevina Saudijska Arabija sa zadovoljstvom ugostila ovu delegaciju, te da je želi da ojača veze na raznim poljima sa BiH i Srbijom koje su među najznačajnijim zemljama na Balkanu.

On je također naveo da će ova posjeta otvoriti vrata za naprednije veze na ekonomskom planu, naročito ako se uzme u obzir da Kraljevina Saudijska Arabija kao i BiH i Srbija posjeduju potencijale i kapacitete koji će doprinjeti uspjehu ove saradnje –  saopćeno je iz Ambasade Saudijske Arabije u BiH.

Šefovi dviju delegacija zahvalili su se princu na pozivu, te se naduju da će privući državljane Kraljevine Saudijske Arabije da posjete obje zemlje, BiH i Republiku Srbiju, kako bi uživali i njihovim prirodnim ljepotama. Izrazili su nadu za nastavkom rada na jačanju i produbljivanju veza, razmjeni iskustava, posjeta i trgovine.

Ukazali su da ova posjeta nosi značajne poruke jer je to prva posjeta zajedničke delegacije Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Svakako, najvažnija poruka koju nosi zajednička delegacija ja političke prirode koja govori da je prostor Balkana postao mirno i sigurno mjesto. Što se tiče poruke ekonomske prirode ona govori da ovaj prostor posjeduje sve resurse za turizam i povećanje ekonomskih investicija.

Zajednička delegacija se tokom prvog dana zvanične posjete također sastala s Madžidom bin Abdullahom el-Huqajlom, ministrom za stambena pitanja i Madžidom el-Qusajbijem, ministrom trgovine i investiranja te Abdurrahmanom el-Fudajlijem, ministrom za okoliš, vodu i poljoprivredu.

Na kraju prvog radnog dana posjete princ Sultan bin Selman bin Abudulaziz Al Saud upriličio je svečanu večeru u čast zajedničke delegacije uz folkloru izvedbu koja opisuje različite dijelove Kraljevine Saudijske Arabije.

Biznis.ba / FENA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here