Živinice

0
695
Živinice se nalaze u srednjem dijelu Sprečkog polja i na sjevernim padinama planine Konjuh. Kroz naselje prolazi put Brčko-Tuzla-Sarajevo: put Tuzla-Banovići i put Živinice-Klesija-Zvornik.
Najpoznatiji spomenik kulture je džamija u Džebarima, koja potiče iz početka šesnaestog vijeka i najstarija je džamija na području Tuzlanskog kantona. Vrijedan spomenik kulture je i drvena džamija u Priluku sagrađena 1804. godine.
Područje općine je bogato mineralnim i termalnim vodama od kojih je najpoznatije izvorište u Toplicama. Područje općine Živinice dobrim dijelom izlazi i na obale jezera «Modrac». Značajna su i izletišta na lokalitetima Djedinske planine, Dunajevića voda kao i Tupkovići sa izvorištem rijeke Gračanica.
Sportski život općine Živinice je izuzetno sadržajan. Na prostoru općine uspješno egzistira odbojkaški klub Konjuh-namještaj, fudbalski klub Slaven, bokseski klub „Nesib Malkić. U okviru kulturnog života posebna pažnja se poklanja kulturnoj manifestaciji „Živiničko Ljeto“ u terminu od juna do septembra, kao i drugi događaji u okviru Bosanskog kulturnog centra.
SHARE
Previous articleGradačac
Next articleBanovići