Banja “Ilidža” -Gradačac između jezera “Hazna” i Vidara”

0
3274

U Gradačcu je 1882. godine na izvorištu vrlo kvalitetne termalne vode sagrađen banjski objekat, banjsko lječilište Ilidža. Temperatura vode je 29,30 C. U blizini su i dva jezera Hazna i Vidara. Vještačka jezera Vidara površine oko 7 km2 i Hazna površine oko 1 km2 sa uređenim plažama za kupanje pored turističke ponude pružaju dobre mogućnosti za ribolov i druge sportske aktivnosti na vodi. Jezero Hazna se nalazi u samo centru Gradačca. 

Centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje “Ilidža” nalazi se na brežuljku sjevernog dijela grada, između dva jezera Hazna i Vidara, čije uređene plaže i trim staze omogućavaju pacijentima-posjetiocima da pored medicinske rehabilitacije i banjskog liječenja aktivno se odmaraju i uživaju u ljepotama kraja.

Smještajni kapaciteti Centra su 150 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, te dva apartmana. Svaka soba posjeduje TV i balkon. Pored nadaleko poznate mineralne vode koja se koristi u liječenju i rehabilitaciji, u Centru se koriste i sve druge fizikalne terapije.

Prirodna termalno-mineralna voda je alkalna (pH 7,5),karbonatna, sulfatna i slabo murijatična, sa naročitim prisustvom Na, Ca i Mg. Stalna temperatura vode je od 28.5ºC, a mineralizacija od 1.178 mg/l. Voda je blago radioaktuvna sa sadržajem Radona od 7,18 (Bq/l).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here