Da bismo ubrzali registraciju privrednih subjekata potrebne su promjene najmanje pet zakona koji reguliraju tu oblas

0
1086

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu delegaciju Svjetske banke koju je predvodila direktorica Generalne prakse za trgovinu i konkurentnost Cecile Fruman.
 
Posjeta dužnosnika ove svjetske finansijske institucije ima za cilj susrete s predstavnicima institucija BiH i entiteta, da bi razgovarali o ključnim problemima u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta, te kako sadašnji u budući programi Grupacije Svjetske banke mogu unaprijediti te procese i doprinijeti uklanjanju postojećih prepreka.


           
Zajednički je konstatirano da je potrebno znatno ubrzati izmjenu zakonskih propisa kojim bi se registracija privrednih subjekata, kako stranih tako i domaćih, putem jednošalterskog sistema maksimalno ubrzala i tako privukle ekonomiji prijeko potrebne investicije.

– Da bismo ubrzali registraciju privrednih subjekata potrebne su promjene najmanje pet zakona koji reguliraju tu oblast. U najkraćem mogućem roku ću dati zaduženja resornim ministarstvima da se uključe u ove promjene koje bismo mogli razmatrati na tematskoj sjednici Vlade FBiH u narednih 45 dana – rekao je premijer Novalić.
           
Poseban dio razgovora posvećen je digitalizaciji sudske arhive i načinima na koje Svjetska banka može pomoći njenoj operativnosti, kao i problemu nepostojanja privrednih sudova kako bi se privredni sporovi, koji koče privrednike, riješili što prije i efikasnije. U ovome Svjetska banka već čini značajne korake sarađujući s pravosudnim institucijama na nivou entiteta i države.

Direktorica Fruman najavila je nove sastanke predstavnika Svjetske banke na putu ka rješavanju i ubrzanju svih bitnih procesa koji stoje na putu bržeg ekonomskog napretka i novog zapošljavanja, u čemu je obećala značajnu podršku ove institucije.

poduzetnicki.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here