Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić posjetio je danas Rudnik mrkog uglja ‘Đurđevik’, u povodu 21. decembra, Dana rudara.

Kako je naglasio, ova godina je jedna od boljih što se tiče poslovanja rudnika u Đurđeviku.

– Ova godina obilježena je uspjehom, pozitivnim rezultatom. Na kraju jedanaestog i početkom dvanaestog mjeseca imamo pozitivan rezultat. Očekujemo da će ova godina, poslije godina lošeg upravljanja, imati konačno pozitivan trend i rezultat  – kazao je novinarima ministar Džindić.

Istaknuo je podršku resornog federalnog ministarstva i Vlade FBiH Upravi i Nadzornom odboru i ‘podršku boljim danima koji dolaze Rudniku Đurđevik’.

– Nova reorganizacija, koja je donesena u okviru Koncerna Elektroprivrede, zasad nije dala najbolje rezultate. Očekujemo da ćemo, do trećeg mjeseca 2021., imati zbirne rezultate i konačan finalni stav o budućem načinu rada svih rudnika, pa tako i Rudnika ‘Đurđevik’ – kazao je ministar.

Pojašnjava da se, za sve rudnike u sklopu Koncerna Elektroprivrede, donosi trogodišnji plan. Ovih dana će, kaže, na Skupštini biti usvajanje plana za period 2021. – 2023. godina.

– U svakom slučaju se oslanjamo na punu količinu i produkciju u Rudniku ‘Đurđevik’ – rekao je Džindić.

Vršilac dužnosti direktora Rudnika Jasmin Rahimić navodi da je za jedanaest mjeseci ove godine otkopano oko 510.000 tona najboljeg uglja i da su napravili dobar finansijski rezultat.

– Ono što smo u ovoj godini uradili (u odnosu na prethodnu), što je rezultiralo povećanjem od oko 80.000 tona više otkopanog uglja, jeste prije svega bolja organizacija poslova u proizvodnji. Naravno, već se osjećaju efekti ulaganja Elektroprivrede i vlastitih ulaganja u opremu, koja nam je omogućila da imamo takve rezultate – naglasio je.   

Na Spomen-obilježju ispred zgrade Direkcije Rudnika ‘Đurđevik’ položeno je danas cvijeće i, učenjem Fatihe, odata počast svim poginulim borcima koji su bili rudari ili su bili u upravama rudnika Federacije BiH, odnosno rudnika u Đurđeviku.

Planirano je da ministar Džindić, zajedno sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem,  danas posjeti i Rudnik mrkog uglja Banovići. Pustit će u funkciju transportni sistem te pozdraviti rudare, koji rade u tom rudniku.(Fena)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here