EU4BUSINESS okupio uzgajivače krompira sa područja cijele BiH

0
305

U okviru projekta EU4BUSINESS, danas je u Rogatici u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), održan seminar “Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH” koji je okupio sve one koji su u Bosni i Hercegovini ali i u regiji prepoznali važnost primjene savremenih tehnologija i uvođenje dobrih praksi u poljoprivrednoj proizvodnji.

U okviru interaktivnih predavanja prof. dr. Živka Bugarčića i prof. dr. Zorana Broćića seminar je primarno bio namijenjen uzgajivačima krompira kako u brdsko planinskim krajevima, tako i u drugim područjima gdje je ta kultura dominantna.

Glavni cilj seminara bio je pružiti dodatnu edukaciju uzgajivačima krompira, koji su došli iz Hercegovine, Posavine, Semberije, Tuzlanskog kantona i drugih područja širom BiH, saopćeno je iz UNDP-a.

EU4Business projektom Evropske unije nastoji se ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima.

EU4Business je projekat vrijedan 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1,1 milion eura SR Njemačka.

Projekat provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

Putem projekata EU4BUSINESS i EU4AGRI, Evropska unija finansira razvoj privatnog sektora u BiH, otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta te oporavak od krize prouzrokovane COVID-19 u BiH. 

Kroz EU4BUSINESS, EU omogućava firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima da iskoriste svoje potencijale i postignu bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima, putem finansijske i tehničke pomoći. U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. EU je za oba projekta izdvojila ukupno 35 miliona eura bespovratnih sredstava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here