Javni poziv za mlade sa područja Grada Tuzla za učešće u projektu „BRZI START-UP” za poduzetnike

0
881

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona poziva sve zainteresovane mlade osobe od 18 do 35 godina sa dobrim idejama sa područja Grada Tuzla da se prijave na javni poziv Fondacije tuzlanske zajednice (FTZ) za učešće u projektu jačanje poduzetničkih kompetencija „BRZI START-UP”.

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Glavni cilj projekta „BRZI START-UP” je doprinos povećanju zapošljivosti među mladima na području Grada Tuzla, te jačanje poduzetničkih kompetencija mladih i stvaranje uslova za njihovo samozapošljavanje. FTZ planira da u okviru ovog projekta realizira obuku za minimalno 20 odabranih učesnika/ica, nakon čega će polaznici/e uz mentorsku podršku dobiti priliku da izrade biznis planove za svoje ideje i iste kandiduju za finansijsku podršku.

Ciljna grupa u ovom projektu su mladi sa područja Grada Tuzla u rasponu od 18 do 35 godina koji imaju afinitet za poduzetništvo, mladi koji nemaju formalno registriran biznis i koji žele da započnu vlastiti biznis, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Učesnici/e će unaprijediti svoja znanja i vještine o fazama poslovnog planiranja, marketinga i ostalih poduzetničkih oblasti. Svih 20 polaznika/ica će biti osposobljeni da kreiraju poslovni plan i da isti kandiduju za finansijsku podršku kako bi pokrenuli vlastiti mali biznis. Nakon obuke, posebna stručna komisija će, na osnovu kvalitete ideje i poslovnog plana, odabrati minimalno 2 najbolje biznis ideje koje će finansijski podržati sa grantom u iznosu od po 5.000 KM po odabranom biznisu.

Pored finansijske podrške, FTZ će u saradnji sa poslovnim sektorom, pružiti mentorsku podršku učesnicima/cama programa pri izradi poslovnog plana. Učesnici mogu očekivati podršku mentora iz oblasti marketinga, finansija, plasmana proizvoda, razvoja preduzeća i slično. Projekat će trajati od decembra 2019. godine do juna 2020.godine. Edukacije će biti organizovane od februara do marta 2020. godine. Prijem finaliziranih poslovnih planova će se realizirati u maju 2020. godine nakon odslušanih predavanja. Dodijela sredstava za 2 najbolja poslovna plana i potpisivanje ugovora sa mladim poduzetnicima će se realizirati u junu 2020.godine. Registracija i osnivanje podržanih biznisa je planirana da se realizuje do juna 2020. godine.

Svi aplikanti obavezni su da dostave:
– CV ili kratku biografiju
– Motivaciono pismo
– Kratki opis poslovne ideje i ciljano tržište
– Prijavni obrazac i dodatne informacije možete naći u prilogu ovog poziva

Prijave se mogu dostavljati do 24.01.2020. godine isključivo putem email-a na adresu inicijative@fondacijatz.org. Nakon prijema prijave elektronskim putem, istu je potrebno dostaviti potpisanu poštom ili donijeti lično na adresu: Fondacija tuzlanske zajednice, Pozorišna 13, 75000 Tuzla.

Za sva dodatna pitanja možete se javiti koordinatoru projekta mr.sc. Tariku Barakoviću dipl.oec na e-mail tarik@fondacijatz.org ili na telefon: + 387 35 362 830.

U prilogu je Prijavni obrazac i Javni poziv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here