Međunarodni sajam ENERGA od 11. do 13. juna u Centru Skenderija

0
825

Međunarodni sajam i konferencija energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA, održat će se od 11. do 13. juna 2019. godine u Centru Skenderija, Sarajevo.

Promocija energetskog sektora posvećenog modernoj, održivoj i efikasnoj budućnosti, cilj je ovog sajma i konferencije koji se deveti put po redu održava u BiH.

Konferencija ENERGA održava se u vremenu donošenja strateških odluka o daljem razvoju energetskog sektora u BiH, te sagledavanja aktuelnih trendova u naučnom i tehničko-tehnološkom razvoju u oblasti energetike s aspekta korištenja domaćih resursa.U okviru trodnevnog konferencijskog programa učesnici će, između ostalog, prezentovati/diskutovati na sljedeće teme:

  • Investicije i integracije obnovljivih izvora energije u BiH, sa fokusom na integraciju vjetroelektrana
  • Maloprodajno tržište električne energije u BiH
  • Distributivne aktivnosti u BiH – problemi i izazovi
  • Inovativni mehanizmi finansiranja i potencijali za upošljavanje kroz unapređenje EE i korištenje OIE
  • Procjena potencijala za primjenu visokoefikasne kogeneracije, hlađenja i grijanja u BiH
  • Udruživanje stočara – rješenje za biogasne elektrane u BiH

U okviru prvog dana konferencijskog programa, potvrđen je i nastup Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) sa temom – “Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa”.

Svjesni činjenice da inovativnost i tehnološki napredak čini osnovicu za dalji razvoj sektora, za 9. izdanje ENERGA najavljujemo veće prisustvo studenata, mladih stručnjaka i „start-up“ kompanija koji će kroz posebno osmišljen program, sesije i dizajnirani sajamski izložbeni prostor moći prezentovati svoje poslovne ideje i projekte.

ENERGA  je projekat koji u saradnji sa akademskim institucijama, kompanijama, nevladinim sektorom,  te stručnim saradnicima, aktuelnošću tema i adekvatnim izborom govornika iz oblasti energetskog sektora, kao i zanimljivim sajamskim sadržajem, kontinuirano privlači sve veći broj učesnika i posjetilaca.

Pod sloganom MISLITI NA BUDUĆNOST, program ENERGA okuplja mnogobrojne domaće i inostrane kompanije koje prezentiraju trendove i raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja u oblastima proizvodnje i distribucije električne energije, fosilnih goriva, obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

ENERGA 2019 se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo.

Partneri projekta su Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, EUSR, USAID & UNDP.

Foto:arhiv

poduzetnicki.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here