Obilježen Svjetski dan turizma u Tuzlanskom kantonu

0
1715

Svjetski dan turizma obilježava se 27. Septembra a sve u cilju jačanja svijesti javnosti o važnosti turizma u cilju ekonomskog prosperiteta, socijalne jednakosti i povezanosti, te zaštite okoliša i kulturnih dobara.

Svim ovim događajima prisustvovao je i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić  koji je za naš portal istakao da je turizam u cjelini ima veliki ekonomski značaj za svaku zemlju i da je Vlada TK prepoznala ovdašnje potencijale kao šansu i izazov.

 

 

 

 

„Tuzlanski kanton u posljednje vrijeme bilježi značajan rast u oblasti turizma kao privredne grane i mi smo to prepoznali i želimo ulagati i investirati u ovu oblast.Prošle godine smo bili u Gradačcu, danas smo u Srebreniku u gradu koji ima šta za ponuditi turistima iz zemlje i regiona. Vlada TK je prepoznala turizam kao benefit i kontinuirano zajedno sa Turističkom zajednicom TK radimo svakog dana na unapređenju ove oblasti koja treba i mora biti naša velika šansa.

 

 

 

 

Obilje značajnih spomenika kulture, historije,rijeka, čistog zraka, šuma, voda sve to treba u narednom periodu ponuditi potencijalnim turistima i rezultati neće izostati“ izjavio je ministar Gluhić.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako napomenemo da je turizam treća grana privrede u svijetu od kojeg neke zemlje imaju ogromne prihode, onda je razumljiva intencija Vlade TK i resornog ministarstva, te ministra Gluhića da se ovom segmentu privrede da veći značaj u ukupnim privrednim tokovima na Tuzlanskom kantonu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Značaj ovog datuma prepoznala je i Vlada Tuzlanskog kantona te resorno ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja koji unazad nekoliko godina ulažu značajne napore na prezentaciji i publikaciji turističkih ptencijala Tuzlanskog kantona.

Ovogodišnja centralna manifestacija održana je u domu  bosanskog bana Stjepana Kotromanića na Kuli Starog grada Srebrenik, gdje su se okupili turistički djelatnici, predstavnici Vlade i resornog ministarstva, školarci na času historije, a zatim svi zajedno posjetili Planinski dom „Lipici“ uz druženje i nezaobilazni planinarski grah.

Srebrenička kula je jedna od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini a bila je dom bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti 1353 godine.

Stari grad Srebrenik, ili Tvrđava Srebrenik se spominje od davne 1333 godine, kada je tadašnji bosanski vladar Ban Stjepan Kotromanić  potpisao povelju sa Dubrovačkom republikom o “iznajmljivanju” Stona, Pelješca, prevlake i još nekih dijelova Dubrovačke Republike.

Nepristupačnost kule je odolijevala brojnim vojskama. Stari grad je podignut na stijeni koja se izdiže od okolnog terena u visini od oko 50 do 70 m. Gornji plato stijene je neravan i rascijepljen. Visinska razlika između najniže i najviše tačke na kojoj se nalazi  kula je oko 13 m.

Srebrenička kula je jedna od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini a bila je dom bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti 1353 godine.

Stari grad Srebrenik se sastoji iz tri dijela koja se nadovezuju jedan na drugi sa 4 kule i omanjim dvorcem. Donji Grad čini ulazna kvadratna četvorostrana kula-kapija sa pomoćnom zgradom i dvorištem. Odatle se pored zaobljene četvorostrane kule stiže do platoa na kome se nalazi kasarna, odakle, pored kvadratne četvorostrane kule vode kamene stepenice do kapije Gornjeg Grada odnosno Srebreničke citadele. U citadeli se nalazi manji dvorac, pored koga je na vrhu stijene iznad ulazne gradske kule-kapije smješten veliki okrugli četvorostrani Donžon.

Kameni objekti Gradine su iznimno stari, dok se zaštitnim zidovima ne može precizno odrediti starost. Oni hrabri se mogu i smiju popeti na najvišu kulu s koje se pruža predivan pogled na plodnu dolinu kojoj nema kraja. S druge strane dvorca Gradine je kao vječiti saputnik, planina Ozren a u uskom zagrljaju obronaka Majevice mirno stoji ušuškani grad Srebrenik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here