Otvorena nova dionica puta od velikog značaja za vlaseničke povratnike

0
1067

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš otvorili su danas u Vlasenici novoizgrađeni put dužine od 1,5 kilometara koji povezuje bošnjačke povratničke zajednice u selima Mršići, Šadići, Pijuci i Cerska, na dionici Vlasenica – Cikotska Rijeka.

 – Ova putna komunikacija izgrađena je na zahtjev bošnjačke povratničke zajednice, a s finansijskim učešćem oba entitetska ministarstva, ali i lokalnih vlasti. To je rezultat sastanka koji smo održali s općinskim načelnikom, a zbog čega su neki i negodovali, valjda želeći da Vlasenica ne troši novac na projekte za Bošnjake. Mršići, Šadići, Pijuci i Cerska sada imaju nov put, koji je finansirala i općina Vlasenica. To nam je važno ne samo zbog samog puta, već i zbog toga da stvaramo atmosferu u kojoj će lokalne vlasti u Vlasenici uvažavati činjenicu da su bošnjački povratnici ravnopravni članovi zajednice, koji žive tu, plaćaju porez, pune budžet vlasti, i imaju svoja prava koja vlast mora poštovati – kazao je Ramić.
 
Gradnja ovog puta je finansirana sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u iznosu od 50 posto, dok su preostalih 50 posto sredstava osigurali Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, te općina Vlasenica.
 
– Bošnjaci su se vratili, nakon što su preživjeli sistemski progon i zločine, a sada grade život i suživot i budućnost svoje djece u ovim krajevima. Povratničke zajednice trebaju biti legitiman dio šire zajednice, a ne da budu posmatrane kao neželjeno strano tijelo. Nekada je bilo nezamislivo da institucije RS-a finansiraju projekte važne za povratak Bošnjaka, a sada nam je važno da imamo što više zajedničkih projekata, i tome će Federalno ministarstvo raseljenih ostati posvećeno – istakao je Ramić.
 
Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović, koji je prisustvovao otvaranju i kao predstavnik lokalne povratničke zajednice, kazao je da ovaj put predstavlja značajan projekt za vlaseničke povratnike.
 
Ministar Ramić je posjetio i Medžlis Islamske zajednice Vlasenica, gdje se sastao s predstavnicima bošnjačke povratničke zajednice s kojima je razgovarao o mogućnostima za buduće projekte na ovom području, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here