Predstavljena publikacija o uspješnim pričama investitora iz bh. dijaspore

0
406

 Publikacija „Priča o uspjehu ulaganja dijaspore u Bosnu i Hercegovinu“ predstavljena je povodom Međunarodnog dana migracija i Dana investicija dijaspore, koji se 18. decembra obilježava i u aktivnostima USAID projekta „Diaspora Invest“, saopćili su realizatori tog projekta.

– Na 64 stranice ove publikacije, odlučili smo predstaviti priče o preko 120 kompanija,  pokrenute na inicijativu ili direktnom investicijom bosanskohercegovačke dijaspore, a s kojima smo sarađivali u nešto više od tri godine rada Projekta. Kroz izjave poduzetnika iz cijele zemlje, imate priliku dobiti širi uvid u stvarne izazove i prilike poslovanja u Bosni i Hercegovini. Također, podijelili smo iskustva o različitim oblicima umrežavanja i uvezivanja dijaspore te dobrim praksama online platforme Diasporainvest i Biznis centra bh. dijaspore – naveli su iz USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“.

U posljednjim dvjema godinama, 18. decembar je bio prilika za osvrt na cijelu radnu godinu, dodjelu priznanja i dijalog s lokalnim zajednicama. S obzirom na okolnosti pandemije, ovog puta je predstavljanjem nove publikacije obilježen ovaj datum važan za podizanje svijesti javnosti o ekonomskom potencijalu dijaspore.

– U toku pandemije, realizirali smo DBC Online sesije učenja s poduzetnicima iz cijele zemlje, gdje smo realizirali treninge iz oblasti radnog i korporativnog prava. Ove sedmice smo realizirali i SME Sales and Communication Education Program, po drugi put u ovoj godini, a putem kojeg zaposlenici kompanija – korisnica tehničke podrške ovog Projekta, prolaze kroz posebno osmišljene treninge komunikacija, prodaje i izgradnje poslovnog identiteta. Također, u 2020. godini smo realizirali dva poziva za dodjelu bespovratne pomoći, a imali smo priliku podržati i nekoliko većih online skupova poslovne zajednice bosanskohercegovačke dijaspore. Pandemija virusa Covid-19 je znatno utjecala na investicije, stvaranje radnih mjesta i pokretanje novih biznisa, ali sa terena nam stižu optimistične poruke i vjera da će 2021. godina donijeti oporavak i dobre vijesti za bh. ekonomiju – navode također realizatori  USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“.

Organizatori napominju da je još otvoren poziv za tehničku podršku putem kojeg zainteresirane kompanije, koje ispunjavaju uvjete starosti do pet godina i poslovne veze s dijasporom, mogu pristupiti programima edukacija, poslovnog savjetovanja i podrške pri usvajanju standarda i certifikacije. Da prostora za optimizam ima, potvrđuju i ankete koje su u toku godine proveli u okviru Biznis centra bh. dijaspore.

– Dobivamo informacije o sve većem interesu kompanija iz EU za prenosom proizvodnje iz drugih dijelova svijeta u Bosnu i Hercegovinu. Posebno je tu značajan prijenos proizvodnje u metalskom sektoru, ali se rast prepoznaje i u drugim industrijama. Na tom putu, dijaspora je najbolji ambasador naše privrede. Zbog toga smo i ovim publikacijom htjeli pokazati da ima uspješnih priča, da se može poslovati u BiH i da je mnogo prednosti koje investitori mogu iskoristiti ukoliko se odluče za ovu zemlju kao adresu svog budućeg poslovanja – zaključeno je na prezentaciji.

Kompanije koje su podržane u USAID-ovom projektu “Diaspora Invest” otvorile su više od 350 radnih mjesta te su investirale približno 29 miliona KM.

Uprkos izazovima uslovljenim pandemijom, u posljednjem kvartalu ove godine bilježi se oporavak na polju značajnijih ulaganja, prvenstveno zahvaljujući povećanoj potražnji tržišta Evropske unije.

No, dok trendovi potvrđuju nastavak rasta postojećih kompanija i investicijskih projekata, bilježi se manje novih investicija u ovoj godini.

Publikacija je dostupna na linku: VIDEO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here