Premijer TK Kadrija Hodžić svečano otvorio sajam Dani šljive Gradačac

0
313

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hožić proglasio je otvorenim  48. Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Dani šljive Gradačac“, koji je okupio 105 izlagača iz BiH i zemalja regiona.

 
 

Svečanom otvorenju Dana šljive prisustovali su predstavnici diplomatskog kora u BiH,  zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH, Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, gradova i općina Tuzlanskog i drugih kantona, predstavnici Vanskotrgovinske komore BiH, privrednih i obrtničkih komora FBiH i TK i dr.

Premijer TK, Kadrija Hodžić u svom obraćaju je naglasio, da su ovakve sajamske manifestacije  platforma za razmjenu ideja i poslovnih veza, jer  su za privredu  direktni susreti, te razmjena iskustava i kontakata okosnica poslovanja.

Pohvalio je njegovanje tradicije održavanja ovog gradačačkog sajma, koji je izrastao u jedinstven brend.

 

Njegujući tradiciju očuvanja autohtonih domaćih proizvoda   uz raznovrsnost izlagača koji su uzeli učešće, od proizvođača sjemenskog i sadnog materijala, proizvođača i prerađivača voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije  iz naše kao i zemalja okruženja, učinilo je ovaj sajam jedinstvenim istaknuo je premijer Hodžić.

„Gradačac je danas centar dražave, kada je privredna grana poljoprivreda u pitanju“, poručio je premijer Hodžić, dodavši da je ovaj sajam decenijama generator ruralnog razvoja

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, Vahidin Smajlović u svom obraćanju je naglasio da  ova gradačačka sajamska manifestacija na najbolji način promoviše poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju TK i BiH.

 

„Svjesni značaja i potencijala  domaće poljoprivredne proizvodnje kao okosnice razvoja svakog društva, Vlada TK je ove godine izdvojila značajna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima, a rebalansom Budžeta TK povećana su sredstva za 2.5 miliona KM u odnosu na planirana sredstva za poljoprivredu.

Navodeći da je ova godina bila teška za poljoprivrednike zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika, suše, ujedno opterećena i pandemijom Covid 19, ministar Smajlović je pozvao i sve nivoe vlasti da se maksimalno uključe i daju doprinos u rješavanje problema poljoprivrednika, kako bi se održala domaća proizodnja.

Pored premijera  Hožića i ministra Smajlovića   sajmu Dani šljive Gradačac prisustvovali su ministar finansija, Vedran Lakić, ministar privrede Mevludin Hodžić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak, Esad Džidić,ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karažin, , ministar za kulturu, sport i mlade Zlatan Muratović, ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović, te svjetnici premijera TK.

Premijer Hodžić zajedno sa gradonačelnikom Gradačca Enesom Dervišagićem i ambasadorom Indonezije u BiH, NJ.E. Roemom Konom presjekao je vrpcu i otvorio 48. Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Dani šljive Gradačac“, zaželivši organizatorima i izlagačima uspješan i plodonosan rad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here