TK – Za finansiranje volontiranja pripravnika izdvojeno 600.000 KM

0
295

Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona (TK) Fedahija Ahmetović potpisao je sa rukovodiocem Sektora za posredovanje zapošljavanja i aktivnu politiku zapošljavanja JU Služba za zapošljavanje TK Miralemom Softićem Sporazum o realizaciji X programa sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa/volonterskog staža boraca i članova njihovih porodica sa JU Služba za zapošljavanje TK.

Ministar Ahmetović kazao je da su za finasiranje volonotiranja pripravnika u visokoj stručnoj spremi Vlada TK i resorno ministarstvo ove godine izdvojili 600.000 KM.

– Bruto sredstva po jednom pripravniku su oko 340 KM od toga će 250 KM dobiti pripravnici dok će 90 KM biti uplaćeno kao doprinosi – pojasnio je Ahmetović te naglasio da će danas biti objavljena preliminarna lista sa 134 kandidata.

Realizacija Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u 2021. godini još jedna je aktivnost Vlade TK i resornog ministarstva za unaprjeđenje statusa boračke populacije i njihovih porodica.

U realizaciju programa čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti i omogućavanje sticanja uskustva u struci uključena je Služba za zaposljavanje TK koja će u narednom periodu objaviti javni poziv za poslodavce.

Rukovodioc spomenutog sektora u Službi za zapošljavanje TK Miralem Softić kazao je da z godine u godinu poslodavci pokazuju veliki interes, te da nedostaje kandidata koji bi bili angažovani kod poslodavaca na području TK.

Ministar Ahmetović podsjetio je da od danas teče i žalbeni rok od osam dana.

– Svi oni kandidati koji nisu ispunili neki od kriterija ili zbog nedostajućih dokumenata moći će ostvariti pravo u žalbenom roku. Nadam se da će ova sredstva doprinjeti svim pripravnicima kako bi stekli određena iskustva u struci i stvorili uslove za polaganje stručnog ispita – pojasnio je.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da osobe koje se dokažu zalaganjem i znanjem, posebno u privatnom sektoru, zasnuju radni odnos, rečeno je ovom prilikom, saopćeno je iz TK.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here