Vijeće ministara BIH o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije

0
392

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac predložit će Vijeću ministara BiH (VMBiH) da na sjednici u četvrtak, 25. marta, razmotri odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije (EU) na period od dvije godine.

Najavio je da će danas uputiti urgenciju Kolegiju Vijeća ministara BiH da ovu tačku uvrsti na dnevni red predstojeće sjednice.

– Dobili smo mišljenja svih nadležnih institucija, izuzev jedne. Bez obzira na nedostajuće mišljenje i očigledne opstrukcije, predložit ću kolegama da razmotrimo uvođenje zaštitnih mjera. Potreba pojedinih institucija da odugovlače procedure nama ne daje za pravo da ostanemo nijemi na opravdane zahtjeve naših poljoprivrednika. Stoga ću predložiti Vijeću ministara BiH da glasamo za uvođenje prelevmana i carinskih stopa, cijeneći potrebu da hitno reagujemo i zaštitimo domaću proizvodnju – istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ispunjeni su uslovi za uvođenje predloženih zaštitnih mjera, s obzirom na činjenicu da su primarni proizvođači iz RS-a i FBiH dodatno ugroženi posljedicama pandemije Covid-19 i nelojalnom konkurencijom izvana.

– Očekujem da će Vijeće ministara BiH podržati predložene mjere u cilju zaštite domaće proizvodnje. To je opredjeljenje i samog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, koji je podržao sve dosadašnje napore na uvođenju prelevmana i carinskih stopa. Ovo je najbolja mjera kojom ćemo zaštititi naše proizvođače, te im omogućiti nastavak i razvoj proizvodnje. Zbog toga pozivam kolege da podrže ovu odluku, za koju ću i sam glasati – poručio je Košarac.

On je naglasio da, paralelno s tim, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nastavlja sa započetim konsultacijama s Evropskom komisijom o predloženim mjerama, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, saopćeno je iz tog ministarstva.

poduzetnicki.ba/FENA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here